Vandringsleder till Kebnekaise

Till toppen av Kebnekaise finns ett antal leder att välja bland. Oftast är det Sydtoppen man går mot, av olika anledningar, dels för att det är högsta punkten och dels för att den är enklare att nå än Nordtoppen.

Många vandrare utgår från Kebnekaise fjällstation, och väljer då västra leden. Det är den vanliga turistleden upp till toppen, även kallad för Björlings led. Leden togs första gången av Johan Alfred Björling och Axel Otto Hultman den 9 juli 1889. På väg mot toppen passerar man bland annat över berget Vierramvare. Leden innebär medel till tung vandring, i delvis blockterräng, men utan klättring. Vilket gör att den lämpar sig bra för alla vandrare, och ställer inte speciellt högra krav på erfarenhet, speciell kunskap eller utrustning.

Östra leden är den andra turistleden mot Sydtoppen, och går upp på berget längst östra väggen. Användes första gången av Rudolf Berg, Nils Flygare och Georg Rutbäck den 7 augusti 1901. Leden används mest av mer erfarna fjällvandrare och guidade turer från fjällstationen. Leden innebär bland annat passage av glaciär och enklare klättring på östväggen.

Durlings led är en annan man brukar nämna bland vanliga leder. Den användes första gången av G Durling och Pehr Abrahamsson den 8 augusti 1895. Leden är den vanliga turistleden om man istället kommer från väster. Den sammanfaller med västra leden i kaffedalen, nedanför Kebnekaise. Där efter är det samma led upp till toppen. Leden innehåller inte heller några klättermoment.