Checklista för nybörjare

För alla äventyrslystna som har siktet inställt på Kebnekaise har vi sammanställt en checklista inför fjällvandringen och den kommande turen. Goda förberedelser grundar för en lyckad vandring och en roligare upplevelse.

Planeringen innan det är dags att ge sig av kan vara en stor njutning i sig. Nu har du möjlighet att drömma dig bort till vackra landskap och nörda ner dig i vad olika färdvägar och packlistor innebär. Vilka kläder klarar jag mig med? Vilken mat ska jag laga och vad väger egentligen ryggsäcken?

Bli inspirerad av andra

Många som varit ute i fjällen innan dig delar gladeligen med sig av sina berättelser. Det finns mycket att inspireras av. Bara i sociala medier, som Facebook och på Instagram hittar du både bilder och berättelser. Vidare finns också en hel del bloggar mer inspirerande reseberättelser att läsa.

Passa på att ta del av andras rekommendationer och snedsteg för att vara väl förberedd. Jämför olika vägar och rutter ordentligt för att försäkra dig om att du är nöjd med ditt val. Bra planering hjälper dig att undvika spontana beslut under turen som du kanske kommer att ångra.

Hur många dagar det tar att bestiga Kebnekaise beror lite på hur man vill lägga upp turen. Läs mer om detta efter punktlistorna nedan.

Köp en karta

  1. Köp en karta på nätet, i en friluftsbutik eller i närmaste bokhandel. Den kostar mellan 100-200 kr och är väl investerade pengar.
  2. Slå upp kartan och försök tolka hur terrängen och naturen ser ut. Kan du hitta både Kebnekaises topp, fjällstationen och Nikkaluokta? (beror såklart på vilken område kartan täcker)
  3. Kolla om någon led är utmärkt på kartan. Leden mellan Nikkaluokta och Kebnekaise fjällstation bör minst vara utmärk, kanske också västra leden(?)
  4. Mitt i stora dalen Ladtjovagge, samma stora dal där fjällstationen ligger, ligger också den stora sjön Ladtjojaure. Här längs med sjön går en båttur som förkortar vandringen mellan Nikkaluokta och fjällstationen med 6 km.

Planering och utrustning

  1. Att ha med någon i gruppen som har tidigare erfarenhet är en god idé. Men absolut inget krav. Speciellt inte om ni tänkt en enklare vandring, som exempelvis Nikkaluokta till Kebnekaise. Titta också på alternativet att gå en guidad tur tillsammans med andra.
  2. Planera lagom. Det finns ingen anledning att planera för mycket i detalj. Om du nu inte tycker att det är väldigt roligt såklart. Men att planera in en extra dag kan vara smart. Exempelvis om vädret blir dåligt.
  3. Packa inte med för mycket. Tänk noga igenom vilka kläder du behöver och vilken utrustning du verkligen behöver. Utgå från en bra och genomtänkt packlista. Välj en ryggsäck som inte är för stor. Vi tenderar nämligen att packa med oss mer saker desto större ryggsäcken är.
  4. Vattenpacka ombyten, handduk och sovsäcken som du har i ryggsäcken. Det finns särskilda påsar för detta som är vattentäta. Ett billigare alternativ är alltid en sopsäck på insidan av ryggsäcken.
  5. Se också till att skydda din telefon och andra små känsliga saker från fukt. Det kan vara dåligt väder och regn utifrån, men också svett inifrån när det går tungt en varm dag.
  6. Prova ut ett par kängor noga. Se också till att träna en hel del med dessa innan resan.
  7. Mat är viktigt för att hålla energinivån och humöret uppe. Kombinera mellan mer ”avancerade” rätter som tar längre tid att tillaga, och snabbare val. De dagar du är trött kan det vara skönt att lägga minimalt med tid på tillagningen.
  8. Ha alltid snabb energi tillgänglig. Det kan vara en energibar eller klassikern ”jägarsnus”
    Jägarsnus är som en egengjord gott och blandat påse. Små chokladbitar, nötter och russin i en påse. Eller såklart något annat om du hellre vill ha det. Tanken är oavsett att snabbt kunna få i sig kolhydrater, socker, fett och salter.
  9. Bär alltid vatten som du lätt når utan att du ska behöva ta av dig ryggsäcken.
    En vätskeblåsa i packningen med en slang fram är ett bra alternativ. Ett annat är en helt vanlig dricksflaska på 0,5 liter, gärna med stor öppning. Oftast har ryggsäckarna små fickor på sidorna med elastiska band där du kan sätta fast flaskan, utan att du behöver ta av ryggsäcken. Se till att dricka ordentligt, det kommer göra susen för humöret över tid!
  10. Enklare vandring ställer generellt inga krav på huruvida du kan hantera en karta med kompass. Men det är ingen dum idé att lära sig! Och det kan vara roligt att kunna följa med på kartan under tiden som man går.
    Det finns GPS och olika appar man kan ladda ner till telefonen. Även sådana kartor som går att ladda ner till telefonen, vilket gör att du kan se dessa även utan täckning i offline-läge.

Säkerhet framför allt

  1. Att lämna ett färdmeddelande är en god idé. Tala om för någon var du är, var du tänkt gå och när du planerar att vara tillbaka. Detta kan vara värdefull information för en räddningsinsats om en olycka sker.
  2. Bär med en karta över området du tänkt gå i. Se till att lära dig hur du hanterar kartan med en kompass.
  3. Har du med dig en telefon? Räkna inte med att det finns täckning överallt.
  4. Kolla väderprognosen innan du går ut på fjället. Om möjligt håll dig uppdaterad varje morgon.
  5. Kontrollera så att alla i sällskapet har med sig torra ombyten och förstärkningskläder.
  6. En vattenflaska och snabb energi bör alltid finnas nära tillhands. Utan att ryggsäcken behöver tas av.
  7. Ett enkelt kit med förstahjälpen utrustning är bra att ha med sig. Minst ett enklare förband, plåster, skavsårsplåster, fot-tejp för skav och en sax.
  8. Packa med solskydd och solglasögon.
  9. Mössa och handskar är en självklar del av packningen, även mitt i sommaren.
  10. En pannlampa är en lysande idé.

På turen

  1. Hjälp varandra med att hålla humöret uppe.
  2. Dricka ordentligt är lätt att glömma bort. Påminn varandra och bär vattenflaskan lättåtkomligt. Bär dock inte för mycket vatten i ryggsäcken om du går i dalen. Fyll på flaskan oftare istället, så sparar du en hel del energi.
  3. Om möjligt håll er uppdaterade om väderprognosen och vädret de kommande 24 timmarna. Vädret kan som på många andra ställen slå om fort. Ute i fjällen kan det dock få extra stora konsekvenser, det kan vara betydligt längre till att komma i skydd inomhus.
    Exempelvis är det från Kebnekaise sydtopp till fjällstationen flera timmar till fots.
  4. Under vinterhalvåret är det också viktigt att vara uppmärksam på lavinterräng och vara uppdaterad på vad senaste lavinprognosen säger.
  5. Utanför så kallade rösade leder, alltså utanför en väl uppmärkt och skyltad led, behövs definitivt en karta och kompass, samt kunskap om hur dessa används tillsammans.
  6. Utvärdera löpande hur det känns i kroppen. Håll också ett öga på andra i sällskapet.
    Är du själv trött är sannolikt fler också det. Det är kanske läge att vända tillbaka?
    Se det inte som ett nederlag. Utan istället som att du, och ni som grupp, är säkerhetsmedvetna individer som tar ansvar. Det är bättre att vända tillbaka än att bli fast på toppen orkeslösa i dåligt väder.

Ett äventyr fördelat på 4 dagar

En fråga som ofta kommer upp är; hur många dagar ska man räkna med för att bestiga Kebnekaise?
Det korta svaret är minst fyra dagar. Oftast är den lilla byn Nikkaluokta utgångspunkten för själva vandringen, och Kebnekaise fjällstation är senare utgångspunkten för toppbestigningen.

Här ifrån Nikkaluokta är det bra att räkna med en dag för att gå mot Kebnekaise fjällstation, och senare en dag att gå tillbaka. Sträckan mäter 19 km enkel väg.
Nu har du två dagar kvar vid fjällstationen för själva toppturen.

Väl framme vid fjällstationen efter en dags vandring är det skönt att känna att det finns marginal. Det är svårt att veta innan turen exakt vilket väder som fjällen kommer att bjuda på.
Själva toppbestigningen tar en dag. Med en extra dag har du redundans för dels dåligt väder, dels för att ta en extra vilodag om du känner dig sliten.

Med en extra dag för toppbestigningen kan du lättare pricka in den dagen med bäst väder och sikt för att kunna njuta maximalt av vandringen och den belönande utsikten på toppen.
Den andra dagen tar du som vilodag vid fjällstationen. Fjällen är ingen plats för stress. I närområdet finns också flera kortare dagsutflykter som går i unik natur och förbi spännande sevärdheter.

Såklart går det aldrig att få en garanti för att vädret ska vara bra. Det är därför bra om man kan vara lite förberedd på att det kanske inte blir någon topptur alls. Vädret kanske gör att det inte är säkert att gå upp mot toppen under de dagarna du är på plats.

Hur många ska man gå tillsammans?

Fundera lite kring gruppsammansättningen inför turen. Det är vanligt att man går i par eller i grupp om fyra personer. Somliga går i större sällskap och ibland ser man någon som går själv.

Av flera olika anledningar bör man gå minst två tillsammans. Såklart är det trevligt med sällskap och när motivationen börjar ta slut är den lilla ”pushen” från dom du går tillsammans med nyttig. Alla blir vi trötta, och det är troligen en fråga om när, inte om.

Planerar du en tyngre tur med tält är det såklart bra att vara minst två. Då blir det lättare att fördela vikten av tältet och annan utrustning som kök mellan ryggsäckarna. Att gå ensam är också lite onödigt om man ser till ett säkerhetsperspektiv. Skulle det hända något är det skönt att inte vara själv.

Några praktiska förberedelser

När du väl har planerat schemat och säkrat upp sällskapet är det dags att fundera över utrustningen.
Ett par viktiga delar av utrustningen är vandringskängor och ryggsäck. Det är klokt att välja både kängor och ryggsäck i god tid innan och ha tid att gå in dessa innan den planerade turen.

Fjällvandringen blir mycket roligare och du kommer få ut mycket mer från upplevelsen om du känner dig pigg. Det är mycket roligare att gå på fjället och känna sig glad, frisk och full med energi. Se därför till att träna ordentligt innan och underskatta inte effekten av detta.