Utrustning för fjället

Vilken utrustning behöver du i fjällen? Om du inte har koll så är det inte hela världen. Här får du förklarat vad du behöver, och vad du inte behöver för en resa till och för en vandring i fjällen.
Marknaden för friluftsutrustning är stor, det finns många märken och många butiker, i den fysiska handeln och online. Priserna skiljer sig mycket och att hitta rätt kan såklart vara svårt.

Begagnat

Tänk på att det finns en stor begagnatmarknad. Till exempel blev vandringsutrustning årets julklapp 2017 hos Blocket.se, läs mer om det här.

För en vistelse på fjället är det först och främst kläder, kängor och utrustning som tål väder och vind som behövs. Det är ett snabbt skiftande klimat tillsammans med utsattheten i det öppna landskapet som ställer kraven. Tillsammans med att man ibland och ofta befinner sig långt ifrån andra människor, att man sover ute i naturen och behöver ha med sig mat (utan någon direkt möjlighet till bra förvaring)

PACKLISTA

Här finns en packlista du kan använda som stöd.
Tänk dock på att anpassa den efter dina behov och efter turen. Ingenting i listan ersätter sunt förnuft.
Tänk också på att listan kan uppdateras ibland. Ladda därför alltid ner en ny kopia till varje tur.
Tryck på bilden eller här för att öppna (öppnas som pdf)

Vill du få intressanta uppdateringar?

Lägg gärna till din e-postadress i vår mejllista, om du vill få intressanta uppdateringar. Såklart lämnar vi inte ut din adress till någon annan. Och det går bra att avregistrera sig när som helst.

Kläder

Kläder är kanske det viktigaste. Det är vad som skyddar dig från väder och vind.
För att inte bli blöt i onödan. Du behöver titta på strumpor och underkläder lika mycket som vilken jacka du ska ha på dig.
Läs mer om kläder här.

Skor och kängor

Det kan bli många timmar i dina skor eller kängor. Med belastning på fötterna under långt tid kan det vara skönt med bra kängor. Kängor har bättre stabilitet för foten än vanliga skor.
Bra strumpor och kängor är en bra kombination för att slippa skoskav.
Läs mer om skor och kängor här.

Ryggsäck

Om du behöver bära med dig mycket utrustning, som tält och mat, kan volymen snabbt bli stor.
Se till att ha en skön ryggsäck om du planerar att gå långt.
Läs mer om ryggsäckar här.

Sovsäck

Återhämtning och vila är viktigt när man är aktiv på dagarna. Ska du sova ute? En varm och god natts sömn kan du delvis tacka din sovsäck för.
Läs mer om sovsäckar och tält här.