Kläder

Ett par byxor av bomull som blir blöta och tunga av regnet ändrar kanske sin passform och börjar skava när du ska gå i dåligt väder. Kläder ska underlätta för dig och hjälpa dig på din resa. Inte hämma din förmåga och begränsa din frihet.

Vad är det egentligen jag behöver?

Det behöver inte vara svårt, det är enkelt.
Det handlar i grunden om att du behöver bära kläder som hjälper dig att vistas utomhus. Och ibland i lite hårdare klimat, som det kan vara på fjället. Det innebär att du ska kunna vara rörlig i dina kläder. Kläderna ska exempelvis inte begränsa dig när du behöver gå långt.
Du ska inte behöva känna att underkläder och byxor börjar skava efter någon kilometer. Ytterplaggen, som byxa, tröja eller jacka, ska inte påverkas av blåst eller regn.

Utgå ifrån att dina kläder ska ha en bekväm passform, vara någorlunda slitstarka och klara av lite regn och blåst.
Det kanske innebär att du faktiskt inte behöver köpa allt nytt? Du kanske har lite kläder hemma som passar för resan?

Såhär ska du tänka kring material

Såklart behöver du titta på vilket material som finns i tyget. Det handlar primärt om ett par olika funktioner som bör finnas i tyget.
Beroende på vad det är för typ a plagg, ska det vara slitstarkt, kunna hantera vind, kunna hantera fukt och vara isolerande.
Närmast kroppen behöver du en fukt-transportör. Därefter ett lager som isolerar vid lite kyligare väder. Ytterst behöver du ett lager som skyddar mot blåst och nederbörd. Att tänka i flera lager, och olika plagg med olika funktioner och uppgifter, kallas flerskiktsprincipen.

Flerskiktsprincipen

Detta är en gammal sanning som troligtvis är den enda väl beprövade metoden som fungerar.

Denna artikel håller på att uppdateras.