Du är här:Hem/ Utrustning/ Friluftskläder – en komplett guide

Denna artikel uppdateras just nu under sommaren 2021.
Kom tillbaka för att se mer 🙂

Kläder - en komplett guide

Kläder för friluftsliv

Ett par byxor av bomull som blir blöta och tunga av regnet ändrar kanske sin passform och kommer att börjar skava. Dåligt väder är en utmaning. Men kläderna är där för att underlätta för dig och hjälpa dig på din resa. Inte hämma din förmåga och begränsa din frihet. Som man brukar säga; något dåligt väder finns inte, endast dåliga kläder.

Vad är det egentligen jag behöver?

Det behöver inte vara svårt, det är enkelt.
Det handlar i grunden om att du behöver bära kläder som hjälper dig att vistas utomhus. Och ibland i lite hårdare klimat, som det kan vara på fjället. Det innebär att du ska kunna vara rörlig i dina kläder. Kläderna ska exempelvis inte begränsa dig när du behöver gå långt.
Du ska inte behöva känna att underkläder och byxor börjar skava efter någon kilometer. Ytterplaggen, som byxa, tröja eller jacka, ska inte påverkas av blåst eller regn.

Utgå ifrån att dina kläder ska ha en bekväm passform, vara någorlunda slitstarka och klara av lite regn och blåst.
Det kanske innebär att du faktiskt inte behöver köpa allt nytt? Du kanske har lite kläder hemma som passar för resan?

Såhär ska du tänka kring material

Såklart behöver du titta på vilket material som finns i tyget. Det handlar primärt om ett par olika funktioner som bör finnas i tyget.
Beroende på vad det är för typ a plagg, ska det vara slitstarkt, kunna hantera vind, kunna hantera fukt och vara isolerande.
Närmast kroppen behöver du en fukt-transportör. Därefter ett lager som isolerar vid lite kyligare väder. Ytterst behöver du ett lager som skyddar mot blåst och nederbörd. Att tänka i flera lager, och olika plagg med olika funktioner och uppgifter, kallas flerskiktsprincipen.

Kläder efter lager på lager principen

Flerskiktsprincipen

Exakt hur man ska klä sig bäst och exakt vad man ska ha på sig är svårt att säga. Det är helt enkelt alldeles för många faktorer som spelar roll; väder, aktivitet, vad du själv tycker är bekvämt och vad du trivs i. Men oavsett vilken tröja hemma i garderoben som är favoriten så bör det finnas ett tänk bakom vilka kläder som packas med. Flerskiktsprincipen är ett gammalt tänkt som alltid fungerar. Den bygger på flera tunnare lager. Där olika lager har olika syften och funktion. Olika lager kan sedan kombineras för att passa den aktivitet som gäller just nu. En motsats skulle vara en t-shirt och en tjock jacka. Alltså färre lager där det är svårt att hitta ett mellanting, mellan för kallt och för varmt.