10 tips för dig som ska till fjällen i vinter!

Packa och att planera är konster i sig. Här kommer lite generella tips som förhoppningsvis kan hjälpa och inspirera på vägen. Oavsett om du är nybörjare eller mer erfaren finns här att lära.

1. Planera turen

Skapa dig koll på läget! Var vill du åka och vad vill du uppleva?
Gör en enkel turplanering innehållande var du vill åka, vad vill du se och uppleva, ska du göra det själv eller tillsammans med andra, hur många är ni, vad ska du äta, bo i tält, stuga eller på fjällstation. Dessa kan vara bra frågeställningar att börja med. Kommer du på något annat som påverkar så tar du såklart med det också i planen. Tipset är att skriva ner, på papper eller i telefonen, det gör det enklare att komma ihåg och återkomma till planen senare.

2. Packning och rätt utrustning

Gå igenom din utrustning i tid och ta hjälp av en packlista för att inte missa något viktigt. Här finns vår packlista..

Packlistan för vinter-turen passar såväl nybörjare som mer erfarna som behöver stämma av inför avresan.
Packa vad du behöver och inte för mycket, var noga med att ombyten inte blir allt för många, särskilt vintertid. Se till att välja kläder annan utrustning av bra kvalité och av bra material. Viss utrustning är specifik för vintern, exempelvis skidor. Viss utrustning kanske behöver anpassning inför vintern, exempelvis tältet. Annan utrustning kanske behöver kompletteras, exempelvis fjällsäkerhetsutrustning.

Avsluta med att kontrollera viktig utrustning, provkör köket så att allt fungerar och sätt upp tältet för att kontrollera hål, dragkedjor och tillbehör.

3. Specifikt i vinter

Det finns utrymme att spinna vidare lite på utrustning och lite vinter-specifika tips.

Ska du sova i tält? Är just ditt tält lämpligt för vinter?
Oftast skriver tillverkaren om tältet passar för 4-säsonger eller om det mest lämpar sig för sommaren. Det kan ibland på fjället, beroende på var du ska tälta, vara en idé att fundera över dubbla tältstänger. Lite beroende på typ av tält, men generellt för vindkänsliga tält kan det vara en god tanke att ha med sig.

Har du vanliga mark-spik eller särskilda spik för snö? Eller löser du det på annat vis, med snöblock som t-ankare eller med annan metod. Har du en plan kan du kanske lämna vissa tillbehör hemma.

Hur är det med sovsäcken? Tål den också vintern?
Här brukar tillverkaren också skriva vad den specifika sovsäcken lämpar sig för. Men här brukar man utrycka sig i termer som komforttemperatur och med en lägre temperaturgräns.

Liggunderlag kan det behövas dubbla av. Vill du ha det bekvämt kanske du vill kombinera ett ”vanligt” av cellplast och ett uppblåsbart.

Vatten hittar man inte lika enkelt som på sommaren, men det är minst lika viktigt att dricka!
För att inte få för stora isbitar i flaskan behöver du en termos. Termosen bör ses som grunden. Sen kan man kombinera denna eller dessa med en vattenflaska, eventuellt med ett isolerande fodral.
Mycket beroende på, men ungefär 1,5 liter kan vara bra att bära med sig. Under sommaren bär man såklart mycket mindre då det oftast är lättare att ta vatten i bäckar och jokkar.

En vattenflaska vintertid bör alltid vara av en typ som tål kokande vatten, utan att avge plaster eller bli missformad.

4. Koll på väder och kyla

Det finns mycket som är speciellt med vintern. Det självklara är att det är kallare och vädret kommer påverka dig i större utsträckning. Se till att hålla dig uppdaterad om vädret. Kommande väder är lika viktigt som nuvarande väder. Temperatur, vind och sikt är viktigt att hålla koll på.

Innan turen kan du söka efter ”vind kyla tabell” för att lära dig om hur stor påverkan vinden har på den faktiska kyleffekten som du utsätts för. Vid måttliga -10 grader och med en vindhastighet på 10 m/s utsätts du för en kyleffekt på -20 grader.

5. Gör rätt saker när du tar rast

Oavsett om du är ute och går eller åker skidor är rasten viktigare vintertid.
Se till att hålla dig torr, genom att anpassa klädseln. Du ska såklart klä dig i flera tunna lager.
Du kommer bli svettig om fötterna, byt därför strumpor så ofta du kan. Håll energin uppe genom att äta bra och dricka bra med vatten. Det skapar goda förutsättningar för kroppen att kunna hålla igång och skapa värme.

6. Solskydd även vintertid

Jajamän, solskydd även vintertid! Både solskydd med SPF30+ och solglasögon, glasögon som ska vara CE märkta och vara av klass 3 eller 4.
Särskilt under senare delen av vintern, under vårvintern, är påverkan av solen mycket stor i.o.m. snöns reflekterande förmåga. Även molniga dagar är instrålningen från solen farlig. Särskilt dessa dagar är det farlig för ögonen, du uppfattar det som molnigt och inte alls ljust. Du behöver inte kisa med ögonen och det är lätt att lägga solglasögonen åt sidan. Det du här missar är att solens farliga UV strålning som bränner på ögonen inte hindras av molnen. Dessa dagar är alltså ögonen extra utsatta på grund av att det inte går att uppfatta solens instrålning.

7. Tillsammans med andra

En tur görs bäst i sällskap av andra, det blir både roligare och säkrare.
Hjälp varandra med utrustning, mat och raster. Oftast kan man dela på både ansvar och viss utrustning. Att ibland hjälpa varandra med en påminnelse om att dricka eller äta kan vara det lilla som gör det stora. Tala om för varandra när det är dags att stanna för att ta av den där tröjan som är lite för varm, och var såklart alltid ärlig och säg till när du fryser.

8. Gör en mini-tur hemma

Om du känner dig ovan eller lite rostig inför vintern kan det vara läge med en uppvärmning!
Ge dig ut på en mini-tur någonstans nära hemmavid. Ta med dig all utrustning, byt kläder, laga mat på friluftsköket och om du tänkt tälta; men sov då en natt ute -hur härligt är inte det?

Att testa utrustning är inte samma sak som att sitta hemma och inventera. När du faktiskt använder skidorna, ryggsäcken, köket och tältet är det mycket större chans att du faktiskt upptäcker brister eller saker som inte fungerar. Kanske kan du till och med hitta onödiga prylar och kläder i din packning?

9. Orientering

En mini-tur är också ett perfekt tillfälle för att öva lite orienteringskunskaper. Att orientera mellan olika punkter går utmärkt utan att målet behöver vara en faktisk orienterings-kontroll.
Tipset är att börja enkelt för att få upp en säkerhet och självkänsla.

10. Köpa ny utrustning

Fastna inte vid packlistan, köp inte på dig massa ny onödig utrustning.
Exempelvis är allt på våran egen packlista inte ett krav att ha med sig; det går alldeles utmärkt att gå på tur utan mycket av utrustningen. Det finns hur mycket prylar och kläder som helst som säljs. Låt inte prylsporten ta över nöjet av turen, äventyret och naturen. Se till att njut av rätt saker.

Titta i din garderob, vilka kläder har du, vilken utrustning kan du låna? Kanske har någon bekant en ryggsäck, en sovsäck eller ett tält för utlåning. Sen finns såklart utrustning att hyra.

Med denna information önskar vi all lycka i vinter!

Behöver du hjälp och anpassning finns kontaktformulär här..