Resa till Kebnekaise

Det finns ett par alternativa vägar till Kebnekaise. Här fokuserar vi på att resa via Kiruna och Nikkaluokta, vilket är den vanligaste vägen när man ska ta sig till Kebnekaise.

Kebnekaisefjällen ligger ute i väglöst land. Nikkaluokta är så långt du kommer på allmän väg innan vandringsleden tar vid. Det lilla samhället Nikkaluokta ligger ungefär 70 km, en timme utanför Kiruna.

I Nikkaluokta öppnar sig fjällen på riktigt. Här ifrån är det ungefär 19 km till Kebnekaise fjällstation. Fjällstationen drivs av STF (Svenska Turistföreningen) och är vanligtvis utgångpunkten när man sedan vill ta sig upp mot toppen.

Här nedan listar vi ett par olika sätt att resa på. Vi önskar en trevlig resa och hoppas du har möjlighet att göra smarta miljöval på vägen.

Resa till Kiruna

Kiruna ligger i Sveriges nordligaste kommun. Själva staden har mycket intressant att erbjuda. Det finns såklart anledning till att stanna kvar i Kiruna på vägen till eller från Kebnekaisefjällen. Kiruna som stad kommer vi att skriva om i ett annat avsnitt.
Väl framme i Kiruna är nästa steg att förflytta sig till Nikkaluokta.

Till Nikkaluokta

Resa mellan Kiruna och Nikkaluokta

Vidare från Nikkaluokta

Nikkaluokta är så långt du kommer på allmän väg, med bil eller buss, och det är också här fjällen på allvar tar vid. Läs mer på www.nikkaluokta.com
I Nikkaluokta finns det god infrastruktur som erbjuder bland annat parkeringsmöjlighet, plats till att lasta om, slänga avfall i sopsortering, övernattning och äta på restaurang.

Fram till Kebnekaise fjällstation har du ytterligare 19 kilometer, längs vandringsled. De flesta besökare och vandrare går längs leden. Vägen är enkel, det finns mycket att se samt att vandringen i sig blir en upplevelse.
Räkna med att sträckan tar cirka 6-8 timmar sommartid. Under vintersäsongen väljer du med fördel att åka skidor istället.

Leden mellan Nikkaluokta och Kebnekaise fjällstation går i dalen Ladtjovagge. Leden är ordentligt upptrampad, markerad, skyltad och trafikerad. Att hitta rätt är inga problem.

Det finns ett par alternativ till att gå sträckan mellan Nikkaluokta och Kebnekaise fjällstation. Sommartid kan du åka helikopter hela vägen, och landa på fjällstationen. Del av sträckan går att åka med båt, vilket förkortar sträckan med 6 kilometer. Vintertid kan du åka helikopter eller skoter hela vägen till fjällstationen.
Mer information om de alternativa färdsätten kan du läsa nedan.

Framme vid Kebnekaise fjällstation

Väl framme vid Kebnekaise fjällstations finns det flertalet leder att välja bland om du vill tag dig längre ut på fjället.

Bil

Sträckan mellan Kiruna och Nikkaluokta går längs landsväg och mäter cirka 70 kilometer. Vilket tar ungefär en timme att köra med bil.
Långtidsparkering finns i Nikkaluokta och kostar runt 30 kr per dygn. Anmäl din bils registreringsnummer i receptionen vid ankomst eller betala med Swish.

Taxi

Se mer information och kontaktuppgifter på www.taxikiruna.se

Buss

Resan sker med Hörvalls buss. Notera att bussturerna mellan Kiruna och Nikkaluokta kan vara säsongsberoende. Vilket innebär att bussarna endast går under vissa månader. Oftast uppdelat på en vintersäsong och en sommarsäsong. Se deras hemsida på www.nikkaluoktaexpressen.se eller www.horvalls.se för mer information, tider och priser. Säsongen 2018 kostar en enkel resa till Nikkaluokta från 120 kr.

Länstrafiken Norrbotten har tidigare kört bussturer till Nikkaluokta. Se deras hemsida på www.ltnbd.se för mer information, tider och priser.

Flyga med helikopter

Kallax flyg har fasta turer under sommarsäsongen och under vintersäsongen. De flyger turister och gods mellan Nikkaluokta och fjällstationen varje dag. Läs mer och se aktuell information på deras hemsida www.kallaxflyg.se eller på telefon 0980-81000.

Båt

Delar av sträckan till fjällstationen kan du åka med båt. För att variera eller bara för att ta en paus och vila fötterna. Sträckan är cirka 6 km lång och färden tar cirka 30 minuter. Båtturen går över sjön Ladtjojavri. Turen går under sommarsäsongen och har vanligtvis dagliga avgångar. Turen behöver normalt sätt inte bokas. Se mer på www.enoks.se eller på telefon 0980 – 550 35.

Skoter

Nikkaluokta alltransport kör skoterturer varje dag mellan Nikkaluokta och fjällstationen.
Transporten till fjällstationen tar cirka 50 minuter. Läs mer på www.nikkaluokta.com/fjaelltransport

Trevlig resa!

Ursäkta röran. Vi skriver om innehållet på sidan.

Tåg

Restiden från Stockholm med SJ tåg är cirka 16 timmar. Avgångar finns normalt dagligen till Kiruna, utan byten längs vägen. Det går nattåg där du kan beställa sovplats. Se mer aktuell information, tider och priser www.sj.se
Ett alternativ kan också vara att titta på Snälltåget.se

För dig som vill vandra från andra ställen, exempelvis Absiko, så fortsätter normalt tågen även efter Kiruna.

Resa med flyg

Restiden från Arlanda utanför Stockholm är cirka 1 timme och 30 minuter. Avgångar finns normalt dagligen.
Se mer aktuell information, tider och priser på www.sas.se, titta även på www.norwegian.com

Jämföra resor och se fler flygbolag gör du smidigast på flygresor.se

Tänk på vilken utrustning du har med dig på flyget. Se till att plocka bort vassa föremål som knivar och andra verktyg från byxorna. Se till att inte ha bränsle kvar i köket och fundera till på hur du tänker göra med gasbehållare och/eller bensin till friluftsköket.