Nattåget stannar i Kiruna. Här på bilden i Björkliden strax norr om Kiruna.

Resa till Kebnekaise

Resan till Kebnekaise inleds ofta med Kiruna som första delmål. Hit finns flera sätt att ta sig; tåg och flyg för att nämna två. Här på sidan fokuserar vi på att resa till Kebnekaise via Kiruna och Nikkaluokta, vilket är den vanligaste vägen när man ska ta sig till Kebnekaise. Lite längre ner hittar du kort information om tåg- och flygförbindelser.

Kebnekaisefjällen ligger ute i väglöst land med Nikkaluokta som närmaste by. Till Nikkaluokta är så långt du kommer på allmän väg innan vandringsleden tar vid. Det lilla samhället Nikkaluokta ligger ungefär 70 km, en timme utanför Kiruna. I Nikkaluokta öppnar sig fjällen på riktigt. Här ifrån är det ungefär 19 km till Kebnekaise fjällstation, vilket ofta är en naturlig anhalt och ett delmål i resan till Kebnekaise. Fjällstationen drivs av STF (Svenska Turistföreningen) och är som sagt vanligtvis utgångpunkten när man vill ta sig upp mot toppen. Här finns både restaurang, boende, affär, uthyrning, toaletter och duschar.

Längre ner listar vi ett par olika sätt att resa på. Vi önskar en trevlig resa och hoppas du har möjlighet att göra smarta miljöval på vägen.

Resa till Kiruna

Kiruna ligger i Sveriges nordligaste kommun. Själva staden har mycket intressant att erbjuda och här finns mycket att uppleva. Runt om Kiruna har du en storslagen norrländsk natur. Staden är under omvandling och håller på att få ett nytt centrum som är under uppbyggnad. Inne i Kiruna hittar du historiska byggnader, restauranger med bland annat lokalproducerad mat och handel. Det finns såklart anledning till att stanna kvar i Kiruna på vägen till eller från Kebnekaisefjällen. Väl framme i Kiruna och när du känner dig redo är nästa steg att förflytta sig till Nikkaluokta.

Kiruna stad med Kiirunavaara i bakgrunden.

Till Nikkaluokta

Nikkaluokta ligger väster om Kiruna och hit är det ungefär 70 km bilvägen, eller ungefär 60 minuter att köra med bil.
Det går bra att köra bil, husbil, motorcykel eller annat till Nikkaluokta. Här finns gott om stora grusparkeringar intill fjällbyn och vandringslederna.
Observera att det är betalparkeringar, dock överkomliga priser.

Här i Nikkaluokta finns bland annat boende, toaletter och restaurang. Likt Kiruna är det värt ett stopp, exempelvis i restaurangen eller ett besök i kapellet.

Nikkaluoktaexpressen går mellan Kiruna flygplats – Kiruna järnvägsstation och Nikkaluokta.

Vidare från Nikkaluokta och till Kebnekaise fjällstation

Nikkaluokta är så långt du kommer på allmän väg, med bil eller buss, och det är också här fjällen på allvar tar vid. Läs mer på www.nikkaluokta.com
I Nikkaluokta finns det god infrastruktur som erbjuder bland annat parkeringsmöjlighet, plats till att lasta om, slänga avfall i sopsortering, övernattning, toaletter och möjlighet att äta på restaurang.

Fram till Kebnekaise fjällstation har du ytterligare 19 kilometer, längs vandringsled. Leden är enkel, förhållandevis platt med något mer lutning i slutet innan fjällstationen. Att hitta är inte heller några problem då leden är tydlig, vältrafikerad och det finns gott om skyltar. De flesta besökare och vandrare går längs leden. Det finns mycket att se och vandringen är att se som en del av upplevelsen.

Räkna med att sträckan tar cirka 6-8 timmar att gå sommartid. Under vintersäsongen väljer du med fördel att åka skidor istället.

Leden mellan Nikkaluokta och Kebnekaise fjällstation går i dalen Ladtjovagge. Leden är ordentligt upptrampad, markerad, skyltad och trafikerad. Att hitta rätt är inga problem.

Det finns ett par alternativ till att gå sträckan mellan Nikkaluokta och Kebnekaise fjällstation. Sommartid kan du åka helikopter hela vägen, och landa på fjällstationen. Del av sträckan går att åka med båt, vilket förkortar sträckan med 6 kilometer. Vintertid kan du åka helikopter eller skoter hela vägen till fjällstationen. Mer information om de alternativa färdsätten kan du läsa nedan.

Vandringsledens början.

Båt

Delar av sträckan till fjällstationen kan du åka med båt. För att variera eller bara för att ta en paus och vila fötterna. Sträckan är cirka 6 km lång och färden tar cirka 30 minuter. Båtturen går över sjön Ladtjojavri. Turen går under sommarsäsongen och har vanligtvis dagliga avgångar. Turen behöver normalt sett inte bokas. Se mer på www.enoks.se eller på telefon +46(0)73-0317027. Turen kostar 400 kr för vuxen och 200 kr för barn.

Skoter

Nikkaluokta Alltransport kör skoterturer varje dag mellan Nikkaluokta och fjällstationen.
Transporten till fjällstationen tar cirka 50 minuter. Läs mer på www.nikkaluokta.com/fjaelltransport

Flyga med helikopter

Kallax flyg har fasta turer under sommarsäsongen och under vintersäsongen. De flyger turister och gods mellan Nikkaluokta och fjällstationen varje dag. Läs mer och se aktuell information på deras hemsida www.kallaxflyg.se eller på telefon 0980-81000.

Kebnekaise fjällstation med Skárttoaivi och Singitjokka i bakgrunden.

Framme vid Kebnekaise fjällstation

Väl framme vid Kebnekaise fjällstations finns det flertalet leder att välja bland om du vill tag dig längre ut på fjället.
Kebnekaise nås genom ett flertal leder och alpina turer, västra- och östra-leden är de vanligaste. I bilden ovan syns inte Kebnekaise, det ligger utanför bild till höger. På fjällstationen finns boende, affär, uthyrning, servicehus och restaurang. Runt finns fler områden med tältplatser.

Resa till Kiruna – med bil, flyg eller tåg

Till Kiruna kan man resa på flera olika vis. Det går bra flygförbindelser från bland annat Arlanda. Nattåget som startar i Stockholm tar såklart lite längre tid, men här har du möjlighet att boka kupé och sova under nästan hela resan.

Buss

Resan sker med Hörvalls buss. Notera att bussturerna mellan Kiruna och Nikkaluokta kan vara säsongsberoende. Vilket innebär att bussarna endast går under vissa månader. Oftast uppdelat på en vintersäsong och en sommarsäsong. Se deras hemsida på www.nikkaluoktaexpressen.se eller www.horvalls.se för mer information, tider och priser. Säsongen 2022 kostade en enkel resa till Nikkaluokta 200 kr för en vuxen, billigare för barn, ungdom och 65+.

Länstrafiken Norrbotten har tidigare kört bussturer till Nikkaluokta. Se deras hemsida på www.ltnbd.se för mer information, tider och priser.

Bil

Det går såklart att köra bil till Kiruna och i sådant fall kör du säkert hela vägen till Nikkaluokta. Passa på at stanna och handla i Kiruna, här är sista sora livsmedelsaffären innan vildmarken och fjällen. Sträckan mellan Kiruna och Nikkaluokta går längs landsväg och mäter cirka 70 kilometer, vilket tar ungefär en timme att köra med bil.

Långtidsparkering finns i Nikkaluokta och kostar runt 40 kr per dygn. Anmäl din bils registreringsnummer i receptionen vid ankomst eller betala med Swish.
Se www.nikkaluokta.com för senaste pris och mer information.

Taxi

Se mer information och kontaktuppgifter på www.taxikiruna.se

Tåg

Restiden från Stockholm med SJ tåg är cirka 16 timmar. Avgångar finns normalt dagligen till Kiruna, utan byten längs vägen. Det går nattåg där du kan beställa sovplats. Se mer aktuell information, tider och priser www.sj.se
Ett alternativ kan också vara att titta på Snälltåget.se

För dig som vill vandra från andra ställen, exempelvis Absiko, så fortsätter normalt tågen även efter Kiruna.

Resa med flyg

Restiden från Arlanda utanför Stockholm är cirka 1 timme och 30 minuter. Avgångar finns normalt dagligen.
Se mer aktuell information, tider och priser på www.sas.se, titta även på www.norwegian.com

Jämföra resor och se fler flygbolag gör du smidigast på flygresor.se

Tänk på vilken utrustning du har med dig på flyget. Se till att plocka bort vassa föremål som knivar och andra verktyg från byxorna. Se till att inte ha bränsle kvar i köket och fundera till på hur du tänker göra med gasbehållare och/eller bensin till friluftsköket.

Trevlig resa!