Bestiga Kebnekaise – högt äventyr med svindlande vidder
Människan har alltid strävat uppåt, att överkomma sina egna utmaningar och att besegra naturen. Många drömmer nog om att få stå på toppen av Kebnekaise, Sveriges högsta berg, och känna en känsla av att ha klarat av att bestiga landets högsta fjäll. Att bestiga Kebnekaise är dock inte en så ouppnåelig dröm som många kanske tror, och glöm inte att njuta av den fantastiska naturen på vägen upp!
Semestra på hemmaplan med ett fjälläventyr
Allt fler letar efter unika upplevelser närmare hem än snorkelresor i Sydostasien eller surfing i Australien. Att semestra i Sverige ger många möjligheter till fantastiska naturupplevelser betydligt närmare hemmet. En fjällvandring och en bestigning av Kebnekaise är mer tillgängligt än många tror – sommartid kan alla njuta av den svenska fjällvärldens unika natur och få känna känslan av att komma så högt upp som det går i Sverige. Även om det bitvis kan vara ganska fysiskt krävande.
När du tittar på och jämför illustrationen (som finns längre ner) och bilden ovan, bör du enkelt kunna identifiera en av topparna. Tolpagorni ligger centralt i de bägge bilderna och är inte svår att urskilja med sin karaktäristiska krater på toppen. Från toppen Tolpagorni kan du sedan jämföra illustrationen med hur det faktiskt ser ut i verkligheten. Direkt till höger om Tolpagorni reser sig Vierramvare. Över detta fjäll går turistleden, västra leden, upp mot toppen av Kebnekaise. På bilden syns Kebnekaise sydtopp längst upp till höger.
Illustrationen visar Kebnekaise, västra- och östra leden. Västra leden i grön färg. Notera varningar.
Varning!
Östra leden bör endast användas av erfarna fjällvandrare eller klättrare.
Leden innebär passage av glaciär, passage av branta snöfält och enklare klättermoment, vilket kräver särskild säkerhetsutrustning.
Varning!
Bestigning av Nordtoppen innebär antingen klättring eller en exponerad passage mellan Syd- och Nordtoppen. För detta krävs särskild utbildning och säkerhetsutrustning. Alternativt leds grupp av certifierad IFMGA / IVBV / UIAGM Bergsguide.
En utmanande plats som ofta bjuder på dramatiska vyer
Att fjällvandra kan göras med varierande svårighetsgrad, det är ganska enkelt att anpassa sin vandring efter sina egna förutsättningar. För många kanske det är fullt tillräckligt att vandra i naturen och inte ge sig på de riktigt höga höjderna, även om de också är tillgängliga för de allra flesta.
Det är också de allra högsta höjderna som bjuder på de mest svindlande och dramatiska vyerna. Belöningen av en lång vandring och bestigning kommer alltid på toppen!
För vem lämpar sig ett fjälläventyr?
De allra flesta klarar av att bestiga Kebnekaise, med rätt förberedelser och så länge man är frisk. Man kan också anpassa sin vandring så att den passar ens egna förutsättningar. Det går exempelvis att anpassa anmarschen, välja boende vid fjällstation och välja led till toppen.
Är du i hyfsat god kondition så klarar du av att bestiga Kebnekaise, även om det bitvis kan vara tufft. Det är dock viktigt att förbereda sig så gott det går, så att man är redo, både för den fysiska utmaningen och för olika väderlekar!
Såhär ser det ut ett par hundra meter innan sydtoppen. Bilden är tagen från ungefär där nya toppstugan ligger. Sista stigningen längre fram utgörs av sydtoppens toppglaciär.
Hur ska man förbereda sig inför att bestiga Kebnekaise?
Även om Kebnekaise inte är det allra mest otillgängliga och krävande fjället att bestiga, så kräver det vissa förberedelser. Fjällvärlden är mer otillgänglig än vad de flesta av oss är vana vid, och väderomslag kan påverka oss snabbt. Det är därför viktigt att ha bra utrustning, så att man klarar av olika typer av väderförhållanden. Regnkläder, bra vandringskängor, varmare kläder som jacka, mössor och vantar är bra att investera i.
Längre upp på fjället, exempelvis upp mot Kebnekaise, blir det också mer exponerat, kallare och i många fall blåsigare.
Karta och kompass för att kunna hitta vägen kan vara bra att ha. Beroende på vilken led man vill gå så är det dock inte alltid ett krav. Vissa leder är mycket tydligt uppmärkta och väl trafikerade av andra vandrare.
Mycket av utrustningen går att köpa begagnat eller låna av vänner och bekanta. Det viktigaste är inte att ha den dyraste och mest exklusiva utrustningen, utan att den utrustning man har är väl lämpad för ändamålet och av bra kvalitet. Att använda utrustning som man känner sig trygg med och vet hur fungerar är ofta viktigare än att köpa det dyraste.
Låt dig inspireras av andras äventyr
Innan du påbörjar ditt stora Kebnekaise-äventyr kan det vara både nyttigt och inspirerande att ta del av andras upplevelser. Genom att läsa reportage, bloggar och artiklar på nätet kan du få många tips som kan göra din resa säkrare och roligare. Att i förväg titta på vackra bilder och drömma sig bort är ju också en del av charmen med äventyr och resor!