Bestiga Kebnekaise

En bestigning av Kebnekaise är för många rent fysiskt en utmaning. Vandringen i hela fjällområdet, och en bestigning av toppen kräver både eftertanke och ordentliga förberedelser av dig. Här får du förklarat enkelt och generellt om toppturer.

Kom ihåg att fjället kan vara utmanande, även för en erfaren.
Titta på en karta, planera väl, prata med lokalborna och lyssna på rekommendationer.
Se till din egen förmåga, ambitionsnivå och kondition. Ta inte vatten över huvudet på din första resa.

Många vandrare besöker årligen området kring Kebnekaise och väljer att gå västra leden till sydtoppen.
Vägen dit, längs västra leden, bjuder på varierande terräng och ordentliga höjdskillnader. Det är ju faktiskt Sveriges högsta punkt du tänkt gå upp på. Leden är en så kallad ”sommar-led” Vilket innebär att leden exempelvis inte har synliga ledmarkeringar under vintern, samt att leden inte lämpar sig som färdväg vintertid ur ett säkerhetsperspektiv. Bästa tiden på året för en topptur är mellan juni och augusti.

Många leder i området, inklusive västra leden, består mestadels av blockterräng, med inslag av snö och is. Blockterräng innebär alltså ett mycket stenigt underlag, med stenblock i olika storlekar. Detta innebär att terrängen delvis kan vara besvärlig och jobbig. Skulle det vara blött ute kan det också innebära en ökad risk och fara.
Tillsammans med antalet höjdmeter som ska avverkas längs vägen blir utmaningen ibland stor.

Att röra sig i fjällmiljö, speciellt Kebnekaise fjällen, kräver eftertänksamhet och planering. Olyckor sker varje år.

Det finns en del att tänka på. När du väl planerat för din tur mot toppen, glöm inte bort att du ska ta dig tillbaka ner och hem också.

Vädret i fjällen kan växla snabbt. Klart väder kan snabbt skifta mot regn, snö och blåst. Detta har mycket att göra med fjällterrängens utformning som påverkar vindar och klimatet från väst.
Skiftande väder kan även innebära skiftande sikt. Ledmarkeringar kan snabbt bli svåra att se och följa. Att tappa bort leden i ett sådant läge är såklart inte bra.
Inte att underskatta är också hur vädret kan påverka dig som person, eller andra i sällskapet. Brist på energi i samband med väderväxling kan såklart påverka motivationen. I sådant fall behövs disciplin och kamratskap.

En checklista inför din resa till fjällen.

Vi har snart skrivit färdig vår checklista som du med fördel kan använda inför fjällresan.
Läs mer här.